Termodron povezuje digitalni svet s kmetijstvom s praktičnimi rešitvami, ki so za kmetije in kmetijska podjetja učinkovite in preproste za uporabo. S pomočjo satelitskih posnetkov, dronov ter drugih naprednih senzorjev in tehnologij izvajajo aktualne storitve na področju preciznega kmetijstva z namenom zmanjšanja porabljenih sredstev (škropiv, gnojil, semen), zmanjšanja negativnih vplivov na okolje in povečanja konkurenčnosti kmetij. Z digitalno platformo Termodron Forms omogočajo beleženje in pregled vsakodnevnih aktivnosti na kmetiji za potrebe poročanja v kmetijskih subvencijskih programih in za bolj natančno načrtovanje upravljanja kmetije v prihodnje.

Z uporabo praks preciznega kmetijstva se lahko dosežejo kratkoročni učinki, predvsem na prihranku porabljenega materiala (mineralna gnojila, pesticidi, seme) in/ali daljnoročni učinki, kjer se izboljša stanje v tleh in povečajo hektarski donosi. To se doseže s ciljno aplikacijo omenjenih sredstev za kar pa je potrebno identificirati dejanske potrebe na samem posevku.

 

Kako se izvaja:

Posnetek stanja intenzitete vegetacije na pridelku se naredi na podlagi posnetkov satelitov in/ali dronov. Posnetki se izvedejo z multispektralnimi ali hiperspektralnimi senzorji. Iz zajetih posnetkov se izračunajo posebni vegetacijski indeksi, ki nam pokažejo različne stopnje depresij na posameznih delih pridelka. Na podlagi opažanj se pripravijo in izvedejo ciljni ukrepi za osnovno gnojenje, ciljno dognojevanje, ciljno vzorčenje in analizo prsti, selektivno škropljenje s pesticidi, pripravo na selektivno setev, pripravljenost na žetev in prehod na minimalno obdelavo tal.

 

Koristi:

Kratkoročni prihranek:

  • Manjša poraba mineralnih gnojil,
  • Manjša poraba pesticidov,
  • Manjša poraba semen,

 

Daljnoročni prihranek:

  • Povečanje pridelka,
  • Izravnava in izboljšanje stanja v tleh po celotni parceli,
  • Posledično se zmanjša potreba po gnojilih in uporabi pesticidov.
Naziv podjetja/organizacije Termodron, sodobne tehnologije d.o.o.
Spletna stran
E-poštni naslov info@termodron.si
Facebook www.facebook.com/TermodronSI
Twitter
LinkedIn www.linkedin.com/company/termodron
Ulica in hišna številka Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6
Poštna številka in pošta 2000 Maribor
Država Slovenija
Telefonska številka +386 40 661 179